zaterdag 9 december 2023

De Yamadera Tempel

 Dag 18

Vandaag gaan we met de JR trein naar Yamadera. De rit duurt 30 minuten en dan een klein stukje lopen naar de adembenemende Yamadera Tempel.

Yamadera (de 'Bergtempel') is een van de meest adembenemende plekken in de Japanse prefectuur Yamagata. Deze prachtige Boeddhistische tempel, officieel bekend als Hojusan Risshakuji, ligt op een berghelling in het oosten van de stad Yamagata.

Na het ontbijt verlaten we het hotel en zien we Yamagata gehuld in de mist. We checken uit en laten onze bagage achter. De trein naar Yamadera vertrekt om 08.18. Hij staat er al en het is nog steeds mistig maar de weersverwachting is zonnig en daar houden we ons aan vast. We naderen het dorp Yamadera en we zien dat de zon hard aan het werk is om de mist te elimineren. We stappen uit de trein en als we het station uitlopen en we kijken omhoog dan zien we de tempel liggen, badend in de zon want de mist is inmiddels opgeruimd. Meer dan duizend stenen treden van deze bergtempel brengen ons naar boven door het dichte bos. Gelukkig ligt er geen sneeuw of ijs dus is het niet glad. We zijn één van de eersten en het is nu erg rustig. Heerlijk! Onderweg in de stilte van dit bos met zijn grote dikke hoge ongetwijfeld zeer oude bomen komen we vele uit steen gehouwen gedenktekens tegen. Bij de ontzagwekkende, bovenste Niomon-poort halen we even adem omringt door de vele ceders en we kijken om ons heen en maken mooie foto’s. Verderop bij de Godaido, gelegen langs de klif, kijken we over de vallei naar beneden. Het uitzicht is fantastisch mede door het mooie weer. We dalen weer af en komen veel hijgende Japanners tegen die met een aantal bussen zijn aangevoerd. Een dagtrip! Die zijn duidelijk niet gewend aan het omhoog lopen. De rust is gebroken maar wij hebben daar geen last van. Naar beneden gaat gemakkelijker dan omhoog en ze lopen ons niet voor de voeten. De trein terug gaat om 12.22 en met een half uurtje zijn we weer in Yamagata. We gaan eerst wat eten naar binnen werken alvorens we naar de supermarkt gaan om een fles wijn te kopen want we hebben wat te vieren vandaag. Dan halen we onze koffertjes op in het hotel en gaan naar het busstation, 5 minuten lopen. Onze bus naar Zao Onsen vertrekt om 13.20. Na een uurtje komen we aan in dit wintersportoord. Vanaf de busterminal is het 500 meter lopen maar wel omhoog en dat kost energie. We voelen ons als een hijgende Japanner. Door de hoge temperaturen is veel sneeuw verdwenen. De skiliften hangen stil dus er kan niet geskied worden. Voor ons maakt dit niets uit. We verblijven hier twee nachten in de Ryokan Meitoya-So en gaan genieten van de rust, het eten en de Onsen, het warmwaterbad. 

We hebben wat te vieren vandaag

Daar bovenop ligt de tempel



Meer dan duizend treden





Adembenemend mooi
We zijn boven




Hijgende Japanners
Het stille bos met zijn enorme bomen





De Ryokan Meitoya-So


Een beetje steil naar het hotel

Geen opmerkingen: